Cultuurmenu 2019 – 2020

Cultuurmenu

Ook dit jaar doet onze school weer mee aan het Cultuurmenu. Uw kind maakt kennis met professionele voorstellingen, museumbezoek en kunsteducatieve projecten in de disciplines beeldend, dans, muziek, literatuur, nieuwe media of theater. Kunstdocenten van het ICO verzorgen gedurende het schooljaar een aantal kunstlessen in de klas. Uw kind zal ook meedoen aan erfgoedprojecten, die speciaal voor de scholen in Aa en Hunze zijn ontwikkeld.

Waarom het Cultuurmenu?

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vraagt scholen aandacht te besteden aan kunst- en cultuureducatie. Kinderen leren nieuwe werelden kennen, ontdekken hun talenten en leren door te kijken en te doen. Het Cultuurmenu biedt onze school de mogelijkheid structureel en laagdrempelig aandacht te besteden aan alle kunstdisciplines. Elk jaar staat voor uw kind een andere thema centraal.

De praktijk

Kinderen komen in het Cultuurmenu op school in aanraking met kunst en erfgoed. Uw kind leert naar kunst te kijken, kunst te beoefenen en leert over de geschiedenis van de eigen omgeving. De projecten sluiten aan bij de Gouden Weken, Kindermuziekweek en het leesonderwijs.

Indeling Bouw discipline Kunstontmoeting Kunstles Aansluiting bij

Groep 1,2 Muziek Kleuterconcert van het NNO* Muziek Muziek

Groep 3,4 Theater Voorstelling ‘Juni’** Dans of Beeldend Gouden Weken

Groep 5,6 Literatuur Schrijver op School*** Poëzie Leesonderwijs

Groep 7,8 Dans en Muziek Raps & Taps**** Dans of Muziek Kindermuziekweken

*Een aantal musici van het Noord Nederlands Orkest komt het Carnival van de Dieren spelen voor kleuters. Een belevingsconcert. Daarna gaan ze in de klas met viool aan de slag.

**“Juni” is een voorstelling over een meisje dat wordt achtergelaten in de ballenbak. Het gaat over vriendschap en aardig zijn voor elkaar. Tijdens de gouden weken is samenwerken belangrijk.

***Er komt weer een schrijver in de klas! Janneke Schotveld of Manon Sikkel komt naar de klas. De boeken van deze schrijvers kunnen de kinderen van tevoren al lezen, zodat ze goede vragen kunnen stellen. Zelf gaan ze aan de slag met dichten.

****In voorstelling Raps & Taps staat rappen, beatboxen en tapdansen centraal; een inspirerende voorstelling. De klas kan daarna zelf gaan dansen of emmertrommelen.